RomániaRománia

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2007

Főváros: Bukarest

Terület: 237 500 km²

Népesség: 21,5 millió

Nemzeti valuta: román lej

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Románia

A Délkelet-Európában fekvő Románia északi részét hegyek borítják, míg déli részét a kiterjedt Duna-menti síkság foglalja el. A Fekete-tengernél a Duna hatalmas deltatorkolatot képez; a vidék természetvédelmi terület, ahol számtalan állandó és vándorló madárfaj megtalálható.

A román parlament kétkamarás: a szenátusból (Senat) és a képviselőházból (Camera Deputaților) áll. Mindkét ház tagjait négyéves időszakra választják meg.

Románia lakosságának 90%-a román nemzetiségű, 7%-a magyar. Hasonlóan Dél-Európa egyes nyelveihez a román is a latin nyelv közvetlen leszármazottja, jóllehet Romániát szláv nyelveket beszélő közösségek választják el földrajzilag az újlatin nyelveket beszélő többi országtól. Románia természeti kincsekben gazdag: bőséges kőolaj-, földgáz- és szénkészlettel, illetve jelentős vas-, réz és bauxitlelőhelyekkel rendelkezik. Vezető iparága a fémfeldolgozás, a petrolkémia és a gépgyártás.

A román konyha specialitásai közé tartozik a grillezett húsgombóc, valamint a káposztalevélbe göngyölt hús, de népszerű hagyományos eledel a hagymával és fokhagymával készített disznópörkölt és a tejfölös-sajtos fánk is.

Drakula vérfagyasztó rémmeséjét a 15. században élt Vlad Dracul gróf története ihlette, akinek fia arról volt hírhedt, hogy háborúban foglyul ejtett ellenfeleit karóba húzta. Románia világhírű szülöttei között említhető a drámaíró Eugene Ionesco, a tornász Nadia Comaneci és a zeneszerző George Enesco.

Hasznos linkek

Románia

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?