RumunjskaRumunjska

Godina ulaska u EU: 2007.

Glavni grad: Bukurešt

Ukupna površina: 237 500 km²

Stanovništvo: 21,5 milijuna

Valuta: rumunjski lej

Schengenski prostor: nije članica schengenskog prostora

Rumunjska

Smještena u jugoistočnoj Europi, Rumunjska obiluje planinama na svojem sjevernom dijelu dok južnim dijelom dominira prostrana dolina rijeke Dunava. Na nekoliko kilometara od mjesta gdje se ulijeva u Crno more, Dunav oblikuje ušće u obliku delte koje je prirodno stanište brojnim izvornim vrstama ptica i pticama selicama.

Rumunjski parlament čine dva doma: Sabor (Senate) i Camera Deputaţilor (Dom zastupnika). Zastupnici se biraju na izborima koji se održavaju svake četiri godine.

Prema narodnosti, 90% stanovništva Rumunjske čine Rumunji, a 7% Mađari. Rumunjski jezik, kao i drugi jezici južne Europe, izravno potječe iz latinskog, iako je Rumunjska od drugih država u kojima se govori neki romanski jezik odvojena zemljama s govornicima slavenskih jezika. Rumunjska ima značajne prirodne resurse – naftu, prirodni plin, ugljen, željezo, bakar i boksit. Glavni nositelji gospodarstva su metaloprerađivačka, petrokemijska i inženjerska industrija.

Karakteristična jela rumunjske kuhinje su mesne okruglice sa žara, meso umotano u lišće kupusa, svinjski gulaš s češnjakom i lukom te uštipci s vrhnjem i sirom.

Zanimljiva priča o Drakuli koja je nastala u 15. stoljeću inspirirana je likom rumunjskog grofa Vlada Dracule čiji je sin bio poznat za vrijeme rata po tome što je uhvaćene zarobljenike nabijao na kolce. Neke od manje zlosutnih poznatih ličnosti su pisac Eugene Ionesco, gimnastičarka Nadia Comăneci i skladatelj George Enescu.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Rumunjska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?