RomaniaRomania

EU:hun liittymisvuosi: 2007

Pääkaupunki: Bukarest

Pinta-ala: 237 500 km²

Väkiluku: 21,5 miljoonaa

Valuutta: Romanian leu

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Romania

Kaakkois-Euroopassa sijaitsevan Romanian pohjoisosa on vuoristoista, kun taas etelässä maisemaa hallitsee laaja Tonava-joen laakso. Joki muodostaa Mustanmeren rannikolla suiston, joka on lukuisten kotoperäisten lintujen ja muuttolintujen paratiisi.

Romanian parlamentissa on kaksi kamaria: senaatti (Senat) ja edustajainhuone (Camera Deputaţilor). Niiden jäsenet valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi.

Väestöstä 90 prosenttia on romanialaisia ja 7 prosenttia unkarilaisia. Romanian kieli, kuten monet eteläeurooppalaiset kielet, polveutuu suoraan latinasta. Romania ei kuitenkaan maantieteellisesti ole yhteydessä muihin romaanisen kielialueen maihin vaan se on slaavilaisen kielialueen keskellä. Romanialla on runsaat luonnonvarat, joihin kuuluvat mm. öljy, maakaasu, hiili, rauta, kupari ja bauksiitti. Tärkeimmät teollisuudenalat ovat metallintyöstö- ja koneenrakennusalan teollisuus sekä petrokemian teollisuus.

Romanian ruokaperinteen erikoisuuksia ovat grillatut lihapullat, kaalinlehtiin kääritty liha, valkosipulilla ja sipulilla maustettu porsaanpata sekä kerma- ja juustodonitsit.

Draculasta kertovan selkäpiitä karmivan tarinan innoittajana on 1400-luvulla elänyt romanialainen kreivi Vlad Dracul, jonka poika saavutti sota-aikana mainetta keihästämällä vangittuja vihollisia. Rauhanomaisempia romanialaisia ovat muun muassa kirjailija Eugene Ionesco, voimistelija Nadia Comăneci ja säveltäjä George Enescu.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Romania

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.