РумънияРумъния

Година на присъединяване към ЕС: 2007 г.

Столица: Букурещ

Обща площ: 237 500 км²

Население: 21,5 милиона

Валута: румънска лея

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенско пространство

Румъния

Румъния, разположена в югоизточната част на Европа, се характеризира с планинска северна част, а в южната и част се простира обширната долина на река Дунав. Приближавайки Черно море, реката образува делта, която е природен резерват, обитаван от безброй местни и мигриращи видове птици.

Румънският парламент е съставен от две камари — Сенат (Senat) и Камара на депутатите (Camera Deputa ţilor). Представителите и на двете камари се избират чрез пряко гласуване на всеки четири години.

90 % от населението е от румънски произход, а 7 % от унгарски. Румънският език, както и повечето езици от южна Европа, произхожда от латински, въпреки че Румъния е разделена от другите романоезични държави от славяноезични народи. Румъния разполага със значителни природни ресурси — нефт, природен газ, желязо, мед и боксит. Основните промишлени сектори в страната са металообработващият, нефтохимическият и машиностроителният.

Сред румънските специалитети са кюфтета на скара, сарми, задушено свинско с чесън и лук и понички със сметана и сирене.

Смразяващата история за Дракула е вдъхновена от румънския граф Влад Дракул от XV век, чийто син бил известен с това, че по време на война набивал на кол пленените врагове. По-малко известни румънци са писателят Йожен Йонеско, гимнастичката Надя Команечи и композиторът Джордже Енеску.

Полезни връзки

Румъния

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?