PortugalPortugal

Medlemskap: 1986

Huvudstad: Lissabon

Yta: 92 072 km²

Folkmängd: 10,6 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1991

Portugal

Portugal, vars historia är rik på sjöfarare och upptäcktsresande, ligger på den västra delen av Iberiska halvön vid Atlanten. Portugals historia har starkt påverkat landets kultur; det går inte att ta miste på det moriska och orientaliska inflytandet på konsten och arkitekturen.

Under de senaste 3 000 åren har Portugal sett civilisationerna avlösa varandra – fenicisk, grekisk, keltisk, kartagisk, romersk och arabisk kultur har lämnat spår. Under 1400-talet upptäckte Portugals djärva sjöfarare under Vasco da Gamas ledning nya territorier, vilket ledde till att Portugal fick ett imperium på andra sidan haven. Universitet i Coimbra grundades 1290 och är ett av de äldsta i Europa.

Presidenten väljs i direktval vart femte år, men har begränsade befogenheter. Parlamentet har 230 ledamöter, och deras mandatperiod är fyra år.

Portugal har alltid varit väl representerat inom kulturen. Bland landets berömda poeter återfinns Luís de Camões och Fernando Pessoa. Det finns också många berömda portugisiska fotbollsspelare, t.ex. Cristiano Ronaldo.

Under juni månad anordnas festligheter i hela Portugal för att fira tre helgon, de s.k. Santos Populares (populära helgon). Festligheterna rymmer mycket folkdans och folkmusik, i synnerhet den melankoliska fadon.

Varje region har sina egna traditionella maträtter med olika typer av kött, fisk och skaldjur. Det portugisiska köket är särskilt känt för sina hundra sätt att tillaga nationalrätten ”bacalhau”, som görs av kabeljo eller torkad torsk.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Portugal

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?