PortugaliaPortugalia

Anul aderării la UE: 1986

Capitala: Lisabona

Suprafaţa totală: 92 072 km²

Populaţia: 10,6 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1991

Portugalia

Portugalia, ţară cu o tradiţie bogată în domeniul călătoriilor pe mare şi al descoperirilor geografice, este situată în Peninsula Iberică şi are ieşire la Oceanul Atlantic. Istoria ţării şi-a pus amprenta asupra culturii sale, influenţele maure şi orientale asupra arhitecturii şi artei fiind evidente.

De-a lungul ultimilor 3000 de ani, teritoriul portughez a stat mărturie trecerii a numeroase civilizaţii. Fenicienii, grecii, celţii, cartaginezii, romanii şi arabii au avut un puternic impact cultural. În secolul al XV-lea, cutezătorii exploratori portughezi, conduşi de Vasco da Gama, au descoperit noi teritorii, care au permis extinderea imperiului peste mări. Universitatea din Coimbra, creată în 1290, este una din cele mai vechi universităţi ale Europei.

Preşedintele, ales pentru un mandat de cinci ani prin sufragiu universal, are puteri limitate. Parlamentul are 230 de membri cu un mandat de patru ani.

Patrimoniul cultural a fost îmbogăţit prin contribuţia a numeroşi artişti portughezi, printre care poeţii Luís de Camões şi Fernando Pessoa. În domeniul sportului, talentul fotbalistului Cristiano Ronaldo se bucură de un renume mondial.

Festivităţi dedicate celor trei sfinţi cunoscuţi sub numele de „ Santos Populares ” (sfinţii populari) au loc în toată Portugalia în cursul lunii iunie a fiecărui an. Caracterizate prin manifestări de dans şi muzică populară, aceste festivităţi se remarcă mai ales prin fado – gen muzical tradiţional melancolic.

Fiecare regiune a Portugaliei are propriile mâncăruri tradiţionale, preparate de obicei din carne şi fructe de mare. Bucătăria portugheză este faimoasă şi prin cele o sută de moduri în care poate fi gătit codul.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Portugalia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: