PortugalPortugal

EU-lid sinds: 1986

Hoofdstad: Lissabon

Oppervlakte: 92.072 km²

Bevolking: 10,6 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1991

Portugal

Portugal, een land met een rijke geschiedenis van zeevaart en ontdekkingsreizen, lijkt vanuit het Iberisch schiereiland uit te kijken over de Atlantische Oceaan. De Portugese geschiedenis heeft een duurzame invloed gehad op de cultuur van het land. In architectuur en beeldende kunsten vallen Moorse en oosterse invloeden op.

De voorbije 3000 jaar heeft Portugal voortdurend beschavingen zien komen en gaan. Feniciërs, Grieken, Kelten, Carthagers, Romeinen en Arabieren hebben allen hun sporen nagelaten. In de 15e eeuw ontdekten de onverschrokken Portugese zeevaarders zoals Vasco da Gama nieuwe gebieden, wat leidde tot de vorming van een uitgestrekt overzees rijk. In het vaderland werd in 1290 de universiteit van Coimbra opgericht, een van de oudste in Europa.

De Portugese president wordt bij algemeen stemrecht verkozen voor een periode van vijf jaar, maar heeft beperkte bevoegdheden. Het parlement heeft 230 leden met een ambtstermijn van vier jaar.

Portugal heeft altijd veel kunstenaars voorgebracht. Beroemde dichters zijn Luís de Camões en Fernando Pessoa. In de afgelopen jaren hebben getalenteerde voetballers zoals Eusebio, Figo en Cristiano Ronaldo internationale faam verworven.

In juni vinden in heel Portugal feestelijkheden plaats ter ere van de Santos Populares (de drie "volksheiligen"), met als voornaamste ingrediënten volksdans en volksmuziek. Daarnaast staat het land bekend om zijn fado, een traditioneel, melancholisch muziekgenre.

Elke regio in Portugal heeft zijn eigen streekgerechten, gemaakt van diverse soorten vlees en zeevruchten. De Portugese keuken is vooral bekend om de 100 manieren waarop kabeljauw bereid wordt.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Portugal

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?