PortugáliaPortugália

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1986

Főváros: Lisszabon

Terület: 92 072 km²

Népesség: 10,6 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1991 óta

Portugália

Portugália, ez a hajósairól és felfedezőiről híres ország az Ibériai-félsziget atlanti-óceáni partvidékén fekszik. Történelme és kultúrája elválaszthatatlanul összefonódik: építészetében és művészetében jelentősek a mór és a keleti hatások.

Az elmúlt 3000 év során Portugáliában egymást váltották a különböző civilizációk: a föníciai, görög, kelta, karthágói, román kori és arab kultúra öröksége ma is jelen van az országban. A 15. században a vakmerő portugál felfedezők – élükön Vasco de Gamával – addig ismeretlen területeket tártak fel, lefektetve az ország tengerentúli birodalmának alapjait. Portugál földön az 1290-ben alapított coimbrai egyetem Európa egyik legrégebbi oktatási intézménye.

Portugália korlátozott hatáskörrel felruházott elnökét öt évre választják a polgárok. A parlamentnek 230 tagja van, a képviselők mandátuma négy évre szól.

A művészetek területén mindig is jeleskedtek a portugál nép fiai: költőik között olyan nagyságokat találunk, mint Luís de Camőes vagy Fernando Pessoa. De nemcsak a művészetben, a futballban is kimagasló egyéniségeket adott a világnak ez a nemzet, gondoljunk csak Cristiano Ronaldóra.

Június Portugália-szerte a három „népszerű szent” tiszteletére rendezett Santos Populares fesztiválsorozat jegyében zajlik. Portugáliában ma is virágzik a néptánc és a népzene, különösen a melankolikus hangulatú fado vonz sokakat.

Az ország minden tájegysége sajátos gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik. Népszerűek a különböző húsételek és tengeri fogások. A tőkehal nemzeti ételnek számít, elkészítésének legalább százféle módja ismert.

Hasznos linkek

  • Kis országhatározó – Gyereksarok
  • A Bizottság Portugáliai Képviselete pt
  • Az Európai Parlament Irodája Portugáliában pt
  • Pénzügyi válság: támogatási csomag Portugália számára en
  • A portugál kormány pt
  • Turistainformáció nlptdeenesfrit
Portugália

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?