PortugalPortugal

Godina ulaska u EU: 1986.

Glavni grad: Lisabon

Ukupna površina: 92 072 km²

Stanovništvo: 10,6 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1991.

Portugal

Portugal, zemlja bogate povijesti pomorstva i otkrića, s Iberskog poluotoka gleda na Atlantski ocean. Povijest Portugala imala je trajan utjecaj na kulturu zemlje: istaknuti su maurski i orijentalni utjecaji na arhitekturu i umjetnost.

Tijekom proteklih 3000 godina Portugal je svjedočio stalnoj izmjeni civilizacija. Kultura Feničana, Grka, Kelta, Kartažana, Rimljana i Arapa ostavile su svoj trag. U 15. stoljeću neustrašivi portugalski pomorski istraživači predvođeni Vascom da Gamom otkrili su nove teritorije što je dovelo do stvaranja prekomorskog carstva. Sveučilište u Coimbri, ustanovljeno 1290. godine, jedno je od najstarijih u Europi.

Predsjednik, izabran općim pravom glasa na mandat od pet godina, ima ograničenu vlast. Parlament broji 230 članova, čiji mandat traje četiri godine.

Portugal je uvijek bio dobro zastupljen u umjetnosti. Među poznatim pjesnicima su Luís de Camőes i Fernando Pessoa. Ništa manje kreativan nije ni talent međunarodnog nogometaša Cristiana Ronalda.

Tijekom mjeseca lipnja održavaju se svečanosti posvećene trojici svetaca znanim kao Santos Populares (narodni sveci). Karakteristične su po narodnim plesovima i glazbi, posebno tradicionalnom melankoličnom fadu.

Svaka portugalska regija ima svoja tradicionalna jela od različitih vrsta mesa i ribe. Zemlja je posebno poznata po svojih sto načina pripremanja bakalara.

Korisne poveznice

  • Country facts for children - Kids’ Corner bgcsdadeetenelesfrgaitlvlthumtnlplptroskslfisv
  • The Commission’s Representation in Portugal pt
  • European Parliament office in Portugal pt
  • Financial crisis: support package for Portugal en
  • Portuguese Government pt
  • Tourist information nlptdeenesfrit

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Portugal

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?