PortugaliPortugali

EU:hun liittymisvuosi: 1986

Pääkaupunki: Lissabon

Pinta-ala: 92 072 km²

Väkiluku: 10,6 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1991

Portugali

Portugali sijaitsee Iberian niemimaalla Atlantin valtameren rannalla, ja sillä on pitkä ja rikas historia merenkulun ja löytöretkien alalla. Portugalin historia on edelleen läsnä myös sen kulttuurissa. Arkkitehtuurissa ja taiteissa on nähtävissä paljon maurilaisia ja itämaisia vaikutteita.

Portugalissa on viimeksi kuluneiden 3 000 vuoden aikana vaikuttanut useita eri sivilisaatioita. Maahan ovat jättäneet jälkensä foinikialainen, kreikkalainen, kelttiläinen, karthagolainen, roomalainen ja arabialainen kulttuuri. Vasco da Gaman johdolla pelottomat portugalilaiset löytöretkeilijät purjehtivat 1400-luvulla maailman merillä ja löysivät uusia alueita, mikä johti Portugalin siirtomaaimperiumin syntymiseen. Vuonna 1290 perustettu Coimbran yliopisto on Euroopan vanhimpia yliopistoja.

Presidentti, jolla on rajalliset valtaoikeudet, valitaan yleisillä vaaleilla viisivuotiskaudeksi. Parlamentissa on 230 jäsentä, jotka puolestaan valitaan neljäksi vuodeksi.

Portugalissa on kautta aikojen ollut paljon taiteilijoita. Tunnettuja runoilijoita ovat muiden muassa Luís de Camões ja Fernando Pessoa. Omalla laillaan luovana lahjakkuutena voidaan pitää myös jalkapalloilija Cristiano Ronaldoa.

Kesäkuussa vietetään ympäri Portugalia kolmelle pyhimykselle omistettuja kansanjuhlia (Santos Populares). Niihin kuuluu kansantanssia ja musiikkia, etenkin perinteistä melankolista fado-laulua.

Kullakin Portugalin alueella on omat perinteiset ruokansa, joissa käytetään lihaa tai kalaa ja muita merenantimia. Erityisesti Portugali on tunnettu sadoista eri tavoista valmistaa ruokaa turskasta.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Portugali

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.