ПортугалияПортугалия

Година на присъединяване към ЕС: 1986 г.

Столица: Лисабон

Обща площ: 92 072 км²

Население: 10,6 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1991

Португалия

Португалия, страна с богата традиция в мореплаването и откритията, е разположена на Иберийският полуостров на брега на Атлантическия океан. Историята на страната е повлияла трайно върху нейната култура: мавританското и ориенталското влияние в архитектурата и изкуствата е забележително.

През последните 3000 години Португалия е свидетел на постоянно движение на различни цивилизации. Финикийска, гръцка, келтска, картагенска, римска и арабска, всички тези култури са оставили своя отпечатък. През XV век храбрите морски изследователи на Португалия, водени от Васко да Гама, откриват нови територии, което води до създаването на отвъдокеанска империя. В страната, университетът в Коимбра, учреден през 1290 г., е един от най-старите в Европа.

Президентът, който се избира за мандат от пет години чрез всеобщи преки избори, има ограничени правомощия. Парламентът има 230 членове с мандат от четири години.

В областта на изкуствата Португалия винаги е била добре представена. Известни португалски поети са Луиш дъ Камоеш и Фернандо Песоа. Не по-малко креативен е талантът на световно известния футболист Кристиано Роналдо.

През месец юни в цяла Португалия се провеждат чествания, посветени на трима светци, известни като Santos Populares (народни светци). Типични за тази проява са фолклорните танци и музика, особено традиционното меланхолично фадо .

Всеки регион в Португалия има свои традиционни ястия, приготвени с различни видове месо и морски дарове. По конкретно, страната е особено известна със своите сто начина за приготвяне на треска.

Полезни връзки

  • Информация за страните за деца – Детски кът
  • Представителство на Комисията в Португалия pt
  • Информационно бюро на Европейския парламент в Португалия pt
  • Финансова криза: пакет за подпомагане на Португалия en
  • Правителство на Португалия pt
  • Туристическа информация nlptdeenesfrit
Португалия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?