PolenPolen

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Warszawa

Yta: 312 679 km²

Folkmängd: 38,1 miljoner

Valuta: zloty (zł)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Polen

Norra Polen gränsar till Östersjön och utgörs mestadels av lågland, medan Karpaterna, inklusive Tatra, bildar landets södra gräns. Regionen Masurien är det största och mest besökta sjödistriktet i Polen.

Den polska staten är mer än 1 000 år gammal. Under 1500-talet var Polen ett av de mäktigaste länderna i Europa. Kung Johan III Sobieski av Polen bröt den osmanska belägringen av Wien 1683 och stoppade hotet om en ockupation av Västeuropa.

Polen är rikt på mineraler, bland annat järn, zink, koppar och bergsalt. Saltgruvan Wieliczka från 1200-talet innehåller en hel stad under jord, med sanatorium, teater, kapell och kafé. Allting, från trapporna till ljusstakarna, är gjort av salt.

Polens nuvarande konstitution antogs 1997. Presidenten väljs i direktval vart femte år. De 460 ledamöterna i parlamentets underhus (sejm) och de 100 ledamöterna i senaten väljs i proportionella val vart fjärde år.

Till Polens traditionella maträtter hör rödbetssoppa, kåldolmar och pierogi (klimp som fyllts med t.ex. kål och svamp).

Bland berömda polacker återfinns astronomen Kopernikus, kompositören Chopin, forskaren och Nobelpristagaren Marie Curie-Sklodowska, filmskaparna Roman Polanski och Krzysztof Kieslowski, samt den förre påven, Johannes Paulus II.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Polen

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?