PoloniaPolonia

Anul aderării la UE: 2004

Capitala: Varşovia

Suprafaţa totală: 312 679 km²

Populaţia: 38,1 milioane

Moneda: zlot polonez (zł)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 2007

Polonia

Nordul Poloniei, care se întinde până la Marea Baltică, are un relief în cea mai mare parte plan, în timp ce graniţa de sud este formată de lanţul carpatic (inclusiv Munţii Tatra). Regiunea Mazuria este zona lacustră cea mai întinsă şi mai vizitată din Polonia.

Statul polonez are o vechime de peste 1000 de ani. În secolul al XVI-lea, Polonia era una dintre marile puteri ale Europei. Odată cu victoria obţinută în bătălia de la Viena (1683), regele Ioan III Sobieski al Poloniei a salvat oraşul de sub asediul otoman, eliminând ameninţarea unei posibile ocupări a Europei de vest.

Resursele subsolului sunt bogate, permiţând exploatarea de fier, zinc, cupru şi sare brută. Salina Wieliczka, construită în secolul al XIII-lea, cuprinde un adevărat oraş subteran, având inclusiv un sanatoriu, spaţii culturale, capele şi o cafenea. Tot oraşul, de la scări până la candelabre, este construit din sare.

Constituţia actuală a Poloniei datează din 1997. Preşedintele este ales prin vot popular direct, pe o perioadă de cinci ani. Cei 460 de membri ai Camerei Inferioare a Parlamentului (Sejm), la fel ca şi cei 100 de membri ai Senatului, sunt aleşi direct printr-un sistem de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani.

Preparatele tradiţionale poloneze sunt supa de sfeclă roşie, un tip de sarmale (foi de varză umplute cu carne şi orez) şi pierogi (găluşte umplute, de exemplu, cu varză şi ciuperci).

Printre personalităţile Poloniei se numără astonomul Copernic, compozitorul Chopin, omul de ştiinţă Maria Curie-Sklodowska, regizorii Roman Polanski şi Krzysztof Kieslowski, precum şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Polonia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: