PolenPolen

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Warschau

Oppervlakte: 312.679 km²

Bevolking: 38,1 miljoen

Munteenheid: zloty (zł)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Polen

Het noorden van Polen, aan de Oostzee, bestaat bijna volledig uit laagland, terwijl de Karpaten (waaronder het Tatramassief) de zuidelijke grens vormen. De regio Mazurië trekt met zijn grote aantal meren veel toeristen aan.

De Poolse staat is meer dan 1000 jaar oud. In de 16e eeuw was Polen een van de machtigste landen in Europa. Toen koning Jan III Sobieski van Polen in 1683 de Slag van Wenen won, kon hij de Ottomaanse belegering van Wenen breken en een dreigende bezetting van West-Europa door de Ottomanen voorkomen.

Polen is rijk aan natuurlijke mineralen, waaronder ijzer, sink, koper en steenzout. De zoutmijn van Wieliczka, die vanaf de 13e eeuw voor ontgonnen werd, bevat een heel onderaards dorp met sanatorium, toneelruimte, kapel en café! Alles, van de trappen tot de kandelaars is er van zout gemaakt.

De huidige Poolse grondwet dateert van 1997. De president wordt rechtstreeks door de bevolking verkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar. De 460 leden van de tweede kamer van het parlement (de Sejm) en de 100 leden van de senaat worden volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging rechtstreeks verkozen voor een termijn van vier jaar.

Traditionele Poolse gerechten zijn onder meer soep van rode bieten, koolrollade (koolbladeren, gevuld met vlees en rijst), en pierogi (pasteitjes, gevuld met diverse ingrediënten, zoals kool en paddenstoelen).

Bekende Polen zijn de astronoom Copernicus, de componist Chopin, de onderzoekster Marie Curie-Skłodowska, de filmregisseurs Roman Polanski en Krzysztof Kieślowski, en paus Johannes-Paulus II.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Polen

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?