LengyelországLengyelország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Varsó

Terület: 312 679 km²

Népesség: 38,1 millió

Nemzeti valuta: zloty (zł)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Lengyelország

Lengyelország északi része, mely egészen a Balti-tengerig nyúlik, csaknem teljes egészében alacsony fekvésű, sík terület, míg délről az országot a Kárpátok vonulatai – köztük a Magas-Tátra – határolják. A Mazuri-tóhátság Lengyelország legnagyobb és leglátogatottabb tóvidéke.

A lengyel államiság több mint ezeréves múltra tekint vissza. A 16. században Lengyelország Európa egyik legerősebb állama volt. III. Sobieski János lengyel király 1683-ban legyőzte a Bécset ostromló török sereget, s ezzel elhárította annak veszélyét, hogy Nyugat-Európa török hódoltság alá kerüljön.

Lengyelország ásványi kincsekben gazdag, területén jelentős vas, cink, réz és kősólelőhelyek találhatók. A 13. században létrehozott wieliczkai bányában teljes földalatti város fogadja a látogatót – szanatórium, színházi előadóterem, kápolna és kávéház is működik a barlangrendszerben. A lépcsőktől a csillárokig itt mindent sóból faragtak.

Lengyelország jelenlegi alkotmányát 1997-ben fogadták el. A polgárok közvetlenül választják meg az állam elnökét, akinek megbízatása öt évre szól. A 460 tagot számláló alsóház, a szejm, és a 100 képviselőből álló szenátus tagjait arányos képviseleti rendszerben, négy évre választják, ugyancsak közvetlenül.

A lengyel konyha hagyományos fogásai közé tartozik a céklaleves, a hússal és rizzsel töltött göngyölt káposzta, valamint a pirog, ez a sült tésztaféle, melyet – többek között – káposztás-gombás töltelékkel készítenek.

A világhírű lengyelek sorában találjuk a csillagász Kopernikuszt, a zeneszerző Chopint, a tudós Maria Curie-Sklodowskát, a filmrendező Roman Polanskit és Krzysztof Kieslowskit, továbbá a katolikus egyház korábbi vezetőjét, II. János Pál pápát.

Hasznos linkek

Lengyelország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?