PoljskaPoljska

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Varšava

Ukupna površina: 312 679 km²

Stanovništvo: 38,1 milijun

Valuta: zlot (zł)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Poljska

Protežući se do obala Baltičkog mora, sjeverni dio Poljske sastoji se gotovo samo od nizina koje planine Karpati (uključujući i područje Tatri) zatvaraju s juga. Regija Mazurija najveće je i najposjećenije područje u Poljskoj.

Poljska kao država postoji već više od 1000 godina. U 16. stoljeću bila je jedna od najjačih država u Europi. Pobjedom u bitci kod Beča 1683., poljski kralj Jan III. Sobjeski prekinuo je osmanlijsku opsadu Beča i time otklonio opasnost od nijhova mogućeg prodora u zapadnu Europu.

Poljska obiluje mineralnim resursima, poput željeza, cinka, bakra ili kamene soli. Unutar rudnika soli Wieliczka, puštenog u pogon u 13. stoljeću, nalazi se cijeli grad ispod zemlje, s lječilištem, kazalištem, crkvom i kafićem! Sve je izrađeno od soli, od stepenica do svijećnjaka.

Sadašnji je poljski ustav iz 1997. Predsjednik se bira na općim izborima na mandat od pet godina. 460 zastupnika Donjeg doma parlamenta (Sejma) i 100 zastupnika Senata bira se na razdoblje od četiri godine prema načelu proporcionalne zastupljenosti.

U tradicionalnu poljsku kuhinju ubrajaju se jela kao što su juha od cikle, vrsta sarme i pierogi (jastučići od tijesta punjeni npr. kupusom i gljivama).

Neke su od poznatih poljskih ličnosti su astronom Kopernik, skladatelj Chopin, znanstvenica Maria Curie-Sklodowska, redatelji Roman Polanski i Krysztof Kieslowski te nekadašnji poglavar Katoličke crkve, Ivan Pavao II.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Poljska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?