PuolaPuola

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Varsova

Pinta-ala: 312 679 km²

Väkiluku: 38,1 miljoonaa

Valuutta: Puolan zloty (zł)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Puola

Puolan pohjoisosa rajoittuu Itämereen ja on lähes kokonaan alavaa maata. Etelässä Puolan rajana on puolestaan Karpaattien vuoristo, johon kuuluu myös Tatravuoristo. Mazury on Puolan suurin, matkailijoiden suosima järvialue.

Puolan valtio on yli 1 000 vuotta vanha. Se oli 1500-luvulla yksi Euroopan mahtavimmista maista. Kun Puolan kuningas Juhana III Sobieski voitti Wienin taistelun ja mursi sen piirityksen vuonna 1683, uhka Länsi-Euroopan joutumisesta osmanien valtaan väistyi.

Puolassa on runsaasti luonnonvaroja kuten rautaa, sinkkiä, kuparia ja vuorisuolaa. Wieliczkan suolakaivokseen, joka rakennettiin 1200-luvulla, on maan pinnan alapuolella louhittu kokonainen kaupunki parantoloineen, teattereineen, kirkkoineen ja kahviloineen. Kaikki portaista kynttelikköihin asti on tehty suolasta.

Puolan nykyinen perustuslaki on vuodelta 1997. Presidentti valitaan kansanäänestyksellä viisivuotiskaudeksi. Parlamentin alahuoneen (Sejm) 460 jäsentä ja senaatin 100 jäsentä valitaan suoraan suhteellisilla vaaleilla nelivuotiskaudeksi.

Puolan perinneherkkuihin kuuluvat muun muassa punajuurikeitto, kaalikääryleet ja pierogi (piiraita, jotka on täytetty esimerkiksi kaalilla ja sienillä).

Kuuluisia puolalaisia ovat muun muassa tähtitieteilijä Kopernikus, säveltäjä Chopin, tiedenainen Marie Curie (Maria Skłodowska-Curie), elokuvaohjaajat Roman Polanski ja Krzysztof Kieslowskin sekä edesmennyt paavi Johannes Paavali II.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Puola

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.