PolenPolen

EU-medlemskab: 2004

Hovedstad: Warszawa

Areal: 312 679 km²

Befolkningstal: 38,1 millioner

Valuta: zloty (zł)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet siden 2007

Polen

Det nordlige Polen, der grænser op til Østersøen, består næsten udelukkende af lavland, mens Karpaterne (inkl. Tatrabjergkæden) udgør den sydlige grænse. De Masuriske Søer er det største og mest besøgte søområde i Polen.

Polen er over 1 000 år gammelt. I det 16. århundrede var Polen et af de mest magtfulde lande i Europa. Kong Jan III Sobieski af Polen brød den osmanniske belejring af Wien i 1683 og gjorde dermed en ende på truslen om en mulig besættelse af Vesteuropa.

Landet er rigt på naturlige mineraler, bl.a. jern, zink, kobber og stensalt. I saltminen Wieliczka fra det 13. århundrede er der bygget en hel underjordisk by med kurbad, teater, kapel og café. Alt fra trapper til lysekroner er lavet af salt.

Polens nuværende forfatning stammer fra 1997. Præsidenten vælges direkte af befolkningen for fem år. De 460 medlemmer af parlamentets underhus, kaldet Sejm, og de 100 medlemmer af senatet vælges direkte for fire år ved forholdstalsvalg.

Polens traditionelle retter omfatter rødbedesuppe, kåldolmer med kød- og risfyld og pierogi (pirogger med f.eks. kål- og svampefyld).

Af berømte polakker kan nævnes astronomen Kopernikus, forskeren Maria Curie-Sklodowska, filmproducenterne Roman Polanski og Krzysztof Kieslowski samt afdøde pave Johannes Paul II.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Polen

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?