ПолшаПолша

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Варшава

Обща площ: 312 679 км²

Население: 38,1 милиона

Валута: злота (zł)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Полша

Северната част на Полша, която се простира до Балтийско море, е съставена главно от низини, докато южната граница на страната е образувана от планината Карпати (включваща Татрите). Регионът Мазурия е най-големият и най-посещаван езерен регион в Полша.

Полската държава датира от повече от 1000 години. През XVI век тя е една от най-влиятелните държави в Европа. Победата на полския Крал Ян III Собиески в битката при Виена през 1683 г. слага край на обсадата на Виена от Османската империя и на заплахата от евентуална окупация на Западна Европа.

Полша е богата на природни ресурси, сред които желязо, цинк, мед и каменна сол. Солната мина във Величка (Wieliczka), построена през XIII век, представлява цял подземен град със санаториум, театър, църква и кафене! Всичко, от стълбищата до полилеите, е направено от сол.

Съвременната конституция на Полша датира от 1997 г. Президентът се избира чрез пряко гласуване за период от пет години. 460-те членове на долната камара на парламента (Sejm) и 100-те членове на сената се избират пряко чрез система на пропорционално представителство за мандат от четири години.

Традиционни полски ястия са супа от червено цвекло, зелеви сърми и pierogi (кнедли, пълнени например със зеле и гъби)

Сред известните поляци са астрономът Коперник, композиторът Шопен, ученият Мария Кюри-Склодовска, режисьорите Роман Полански и Кшищоф Кешловски, както и Папа Йоан-Павел II.

Полезни връзки

Полша

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?