NederländernaNederländerna

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Amsterdam

Yta: 41 526 km²

Folkmängd: 16,4 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1985

Nederländerna

Nederländerna är, som framgår av namnet, ett låglänt land, och en fjärdedel av landet ligger på samma nivå som havsytan – eller lägre. Många områden skyddas från översvämningar av diken och vallar. Man har torrlagt många grunda havsområden, Flevolandspoldern är det senaste exemplet.

Det nederländska parlamentet (Staten Generaal) består av två kamrar. Den första består av 75 ledamöter som tillsätts genom indirekta val, och den har ett begränsat inflytande. Andra kammaren, underhuset, väljs i direkta val. Ledamöterna i båda kamrarna tillsätts på fyra år. Till följd av landets flerpartisystem är alla regeringar koalitionsregeringar.

Industrin är mest inriktad på livsmedelsbearbetning, kemikalier, oljeraffinaderier och elektronik. Jordbrukssektorn är också mycket dynamisk och känd för sina växter och snittblommor. Rotterdams hamn är den mest trafikerade i Europa och många transporter från och till Tyskland och Centraleuropa passerar där.

Nederländerna är känt för sina enastående målare. 1600-talet var de holländska mästarnas era, t.ex. Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer och Jan Steen. Från 1800-talet och 1900-talet märks andra mästare, bland andra Vincent van Gogh och Piet Mondrian.

Till kända holländska kulinariska specialiteter hör rå sill, rökt ål och grön ärtsoppa. Ostarna Edamer och Gouda är också berömda.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Nederländerna

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?