NederlandNederland

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Amsterdam

Oppervlakte: 41.526 km²

Bevolking: 16,4 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1985

Nederland

Zoals uit de naam blijkt, is Nederland een laag gelegen land: een vierde van de oppervlakte ligt op of beneden zeeniveau. Vele gebieden worden door dijken en zeeweringen beschermd tegen overstromingen. Veel land is op de zee gewonnen. De Flevopolder is daar het meest recente voorbeeld van.

Het Nederlands parlement (of Staten-Generaal) bestaat uit twee kamers. De Eerste Kamer bestaat uit 75 indirect verkozen leden en heeft beperkte bevoegdheden. De Tweede Kamer wordt rechtstreeks verkozen. De ambtstermijn van de leden van beide kamers bedraagt vier jaar. Nederland wordt als sinds jaar en dag coalitieregeringen geregeerd.

De industriële activiteit in Nederland bestaat voornamelijk uit voedselproductie, chemische industrie, olieraffinage en productie van elektrische en elektronische toestellen. De dynamische landbouwsector staat bekend om zijn planten en snijbloemen. De haven van Rotterdam, de drukste in Europa, heeft een uitgestrekt achterland dat tot in Duitsland en Midden-Europa reikt.

Nederland heeft in de geschiedenis veel beroemde kunstschilders voortgebracht. De 17e eeuw was de tijd van de Hollandse Meesters, zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen. In de 19e en 20e eeuw waren er even uitzonderlijke kunstenaars, zoals Vincent van Gogh en Piet Mondriaan.

Bekende Nederlandse specialiteiten zijn maatjesharing, gerookte paling, erwtensoep (snert), en kazen als Edam en Gouda.

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Nederland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?