HollandiaHollandia

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Amszterdam

Terület: 41 526 km²

Népesség: 16,4 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1985 óta

Hollandia

Hollandia alacsonyan fekvő, sík ország, területének egynegyede a tenger szintjével egy magasságban vagy az alatt terül el. Számos vidékét védfalak, gátak óvják az áradástól. A hollandok az évek során jelentős területeket hódítottak el a tengertől. Az így kiszárított földterületeket poldernak nevezik. Ezek közül a legújabbak Flevoland tartományban találhatók. A holland parlament, a Staten Generaal kétkamarás. Az első kamarában, mely korlátozott hatáskörrel rendelkezik, 75 közvetve választott képviselő foglal helyet. A második kamara, az alsóház, közvetlenül választott képviselőkből áll. Mindkét ház tagjait négy évre választják. Mivel Hollandiában jellemzően sok kis párt küzd a hatalomért, és közöttük gyakran kiegyenlítettek az erőviszonyok, általános gyakorlat a koalíciós kormányzás.

Hollandia vezető iparágai közé tartozik az élelmiszeripar, a vegyipar, a kőolaj-finomítás, valamint az elektromos és elektronikai gépgyártás. Az ország fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, virágkertészetei messze földön híresek. Rotterdam Európa legforgalmasabb kikötője, mely Németország és Közép-Európa egy részét is ellátja áruval.

Ami az ország művészetét illeti, világhírű a holland festészet. A 17. század a „holland mesterek”, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer és Jan Steen kora. Nem kevésbé jelentősek a 19. és a 20. század holland képzőművészei, elsősorban Vincent van Gogh és Piet Mondrian.

Hollandia közismert gasztronómiai „védjegyei” közé tartozik a nyers hering, a füstölt angolna, a borsóleves – és ne feledkezzünk meg a remek holland sajtokról, például az edami ról vagy a goudá ról sem.

Hasznos linkek

Hollandia

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?