NizozemskaNizozemska

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Amsterdam

Ukupna površina: 41 526 km²

Stanovništvo: 16,4 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1985.

Nizozemska

Nizozemska je, kao što i samo ime govori, zemlja položenog reljefa čija je jedna četvrtina površine u razini ili ispod razine mora. Nasipi i pregrade u moru štite brojne dijelove od poplava. Mnogi isušeni dijelovi plitkog mora pretvoreni su u plodno tlo, a polder Flevoland je posljednji u nizu primjera.

Nizozemski parlament (ili Staten Generaal) sastoji se od dva doma. Prvi dom koji broji 75 zastupnika izabranih na posrednim izborima ima ograničene ovlasti. U drugom domu, ili donjem domu, sjede zastupnici izabrani na neposrednim izborima. Zastupnici obaju domova služe mandat u trajanju od četiri godine. S obzirom na višestranački sustav koji dominira u Nizozemskoj, sve vlade su koalicijske.

Gospodarska aktivnost u Nizozemskoj uglavnom se temelji na prehrambenoj, kemijskoj industriji, industriji nafte i naftnih derivata, kao i proizvodnji električnih i elektroničkih strojeva. Tu je još i dinamičan poljoprivredni sektor koji je poznat po proizvodnji biljaka i rezanom cvijeću. Široko područje koje obuhvaća Njemačku i Središnju Europu služi se morskom lukom u Rotterdamu, koja predstavlja najprometnije lučko središte u Europi.

Nizozemska se može pohvaliti brojnim poznatim slikarima. Razdoblje 17. stoljeća obilježeno je stvaralaštvom nizozemskih majstora poput Rembrandta van Rijna, Johannesa Vermeera i Jana Steena. Tijekom 19. i 20. stoljeća na sceni se pojavilo nekoliko visokokvalitetnih umjetnika poput Vincenta van Gogha i Pieta Mondriaana, čime je nastavljeno zlatno doba u razvoju umjetnosti u Nizozemskoj.

Poznati nizozemski specijaliteti su sirova haringa, dimljena jegulja i juha od graška, a tu je i širok izbor sireva, kao što su edamer i gouda.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Nizozemska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?