AlankomaatAlankomaat

EU:hun liittymisvuosi: perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Amsterdam

Pinta-ala: 41 526 km²

Väkiluku: 16,4 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1985

Alankomaat

Alankomaat sijaitsee nimensä mukaisesti alavalla maalla, ja neljäsosa maasta on merenpintaa alempana. Monin paikoin on suojauduttu tulvilta rakentamalla patoja ja rantavalleja. Mereltä on vallattu paljon maata, mistä Flevolandin polderi on tuorein esimerkki.

Alankomaiden parlamentti (Staten Generaal) on kaksikamarinen. Ylähuoneen 75 jäsentä valitaan välillisillä vaaleilla ja heidän valtaoikeutensa ovat rajalliset. Alahuoneen jäsenet valitaan suoraan. Molempien kamarien jäsenet valitaan nelivuotiskausiksi. Alankomaiden monipuoluejärjestelmän vuoksi hallitus on aina koalitio.

Teollisuudenaloista merkittävimpiä ovat elintarvikkeiden jalostaminen, kemikaaliala, öljynjalostus sekä sähkö- ja elektroniikka-ala. Myös maanviljelyllä on merkittävä osuus, ja maa on tunnettu kasveista ja leikkokukista. Rotterdamin satama on Euroopan vilkkain, ja sen vaikutusalue ulottuu laajalle Saksaan ja Keski-Eurooppaan.

Alankomaissa on kautta aikojen ollut tunnettuja taidemaalareita. Maalaustaiteessa 1600-luku oli hollantilaisten mestarien aikaa. Heitä olivat muun muassa Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer ja Jan Steen. 1800- ja 1900-lukujen merkittäviä taiteilijoita olivat muun muassa Vincent van Gogh ja Piet Mondriaan.

Raaka silli, savustettu ankerias ja papukeitto ovat tunnettuja perinneruokia unohtamatta tietenkään lukuisia juustolajeja kuten edam ja gouda.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Alankomaat

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.