НидерландияНидерландия

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Амстердам

Обща площ: 41 526 км²

Население: 16,4 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985

Нидерландия

Нидерландия, както посочва името на страната е ниско разположена територия, като една четвърт от нея се намира на морското равнище или под него. Много региони са защитени от наводнения от диги и крайморски стени. Значителна част от морската територия е превърната в суша, като най-пресният пример е полдерът Флеволанд.

Нидерландският парламент (или Staten Generaal) се състои от две камари. Първата, съставена от 75 членове, се избира непряко и има ограничени правомощия. Втората, или долната камара, се избира пряко. Мандатът на членовете и на двете камари е четири години. Предвид многопартийната система на страната, всички правителства са коалиционни.

Индустриалната дейност на Нидерландия е главно в областта на преработката на храни, производството на химикали, рафинирането на нефт и производството на електрически и електронни машини. Страната има динамичен селскостопански сектор и е известна със своите растения и цветя. Пристанището на Ротердам е най-натовареното в Европа и обслужва голяма територия във вътрешността на континента, която се простира до Германия и Централна Европа.

Нидерландия е родина на велики художници. XVII век е епохата на холандските майстори, като Рембранд Ван Рейн, Йоханес Вермеер, и Ян Стеен. .XIX и XX век са не по-малко забележителни със знаменити творци, като Винсент ван Гог и Пит Мондриан.

Известни холандски специалитети са суровата херинга, пушената змиорка и граховата супа, както и голямото разнообразие от сирена, сред които са проучутите Едам и Гауда .

Полезни връзки

Нидерландия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?