MaltaMalta

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Valletta

Yta: 316 km²

Folkmängd: 400 000

Valuta: Med i euroområdet sedan 2008 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Malta

Malta består av sju öar i Medelhavet. Bara de tre största öarna, Malta, Gozo och Comino, är bebodda. Terrängen är låglänt och stenig med många klippor.

Malta ligger mitt i Medelhavet och är en smältdegel för olika civilisationer. Landets historia sträcker sig många tusentals år tillbaka. Malta har varit bebott sedan 5 200 f. Kr., och det fanns en betydande förhistorisk kultur innan fenicierna anlände till huvudön och döpte den till Malat, som betyder ”trygg hamn”. Öarna var under flera århundraden säte för Johanniterordens riddare, och blev sedan en del av det brittiska imperiet. Malta blev självständigt 1964.

Den maltesiska regeringen leds av ledaren för det parti som har majoritet i representanthuset, parlamentets enda kammare, som på maltesiska heter Kamra tar-Rappreżentanti.

Det nationella språket är maltesiska, som i likhet med arabiskan tillhör den semitiska språkfamiljen. Engelska är också officiellt språk och många malteser talar även italienska.

Turismen är viktig på Malta, och tjänstsektorn expanderar.

Till de traditionella maltesiska maträtterna hör soppor (minestrone och fisksoppor), pasta och pajer. Stuffat Tal-Fenek (kaningryta) är en nationalrätt.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Malta

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?