MáltaMálta

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Valletta

Terület: 316 km²

Népesség: 0,4 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 2008 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Málta

Málta a Földközi-tengerben fekvő, hét szigetből álló szigetcsoport. A szigetek közül csupán a három legnagyobb, Málta, Gozo és Comino lakott. Jórészt sík felszínüket sziklák tarkítják, partvonalukat meredek szirtek tagolják.

A Földközi-tenger közepén fekvő Málta a civilizációk olvasztótégelye. Történelme messzi évezredekre nyúlik vissza. A szigeteken már időszámításunk előtt 5200 körül éltek emberek, és fejlett történelem előtti civilizáció virágzott a föníciaiak érkezését megelőzően is, akik a fő szigetet Malat (biztos kikötő) névre keresztelték. Az újkor első évszázadaiban a Szent János Lovagrend székelt a szigeteken, melyek később a brit birodalom fennhatósága alá kerültek. Málta 1964-ben nyerte el függetlenségét.

A máltai kormány élén az egykamarás képviselőházban, a Kamra tar-Rappreżentanti ban többséggel rendelkező párt vezetője áll.

A nemzeti nyelv a máltai, amely a sémi nyelvcsalád tagjaként többek között az arabbal rokon. Hivatalos nyelv az angol is, és sok máltai beszél folyékonyan olaszul.

Fontos gazdasági ágazat az idegenforgalom, ütemesen bővül a szolgáltató szektor.

A máltai konyha hagyományos fogásai a levesek (minestrone , halászlé), a tésztafélék, és a jellegzetes a töltött ételek. Nemzeti ételnek számít a nyúlpörkölt, a stuffat tal-fenek .

Hasznos linkek

Málta

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?