MaltaMalta

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Valletta

Ukupna površina: 316 km²

Stanovništvo: 0,4 milijuna

Valuta: članica europodručja od 2008. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Malta

Malta se sastoji od sedam otoka smještenih u Sredozemnom moru. Samo su tri najveća otoka – Malta, Gozo i Comino – naseljena. Reljef je nizak i obiluje stjenovitim obalnim liticama.

Malta, koja se nalazi u središtu Sredozemlja, predstavlja jedinstveno mjesto susreta brojnih civilizacija kroz povijest koja seže tisućama godina unatrag. Prva su naselja osnovana 5200 prije Krista, a značajna prapovijesna civilizacija postojala je na otocima i prije dolaska Feničana koji su nazvali otok Malat – sigurno utočište. Stoljećima kasnije otoci su bili sjedište Reda vitezova hospitalaca svetog Ivana, a zatim su se našli u sklopu Britanskog carstva. Malta se proglasila nezavisnom državom 1964.

Maltešku vladu vodi čelnik stranke koja ima većinu zastupničkih mjesta u jednodomnom Predstavničkom domu, poznatom na malteškom jeziku kao Kamra tar-Rappreżentanti.

Službeni jezik je malteški, koji pripada porodici semitskih jezika. I engleski ima status službenog jezika dok većina Maltežana također govori talijanski.

Turizam je važna gospodarska grana na Malti, a otok razvija i uslužni sektor.

Tradicionalna malteška kuhinja uključuje juhu (bistra juha, riba), tjesteninu i razna jela s tijestom. Punjena jela su također posebnost malteške kuhinje. Stuffat Tal-Fenek (zečji gulaš) je nacionalno jelo.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Malta

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?