MaltaMalta

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Valletta

Pinta-ala: 316 km²

Väkiluku: 0,4 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 2008 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Malta

Maltaan kuuluu seitsemän Välimeren saarta. Vain kolmella suurimmalla saarella – Maltalla, Gozolla ja Cominolla – on asutusta. Maasto on alavaa ja kivistä ja rannat ovat kallioiset.

Välimeren sydämessä sijaitseva Malta on kulttuurien sulatusuuni, jolla on vuosituhantinen historia. Maltalla on ollut asutusta noin vuodesta 5 200 eKr. alkaen. Nimensä se on saanut foinikialaisilta, jotka kutsuivat pääsaarta nimellä Malat, turvallinen satama. Jo ennen foinikialaisia saarella kuitenkin oli merkittäviä esihistoriallisia sivilisaatioita. Myöhemmin saaret olivat satoja vuosia Johanniittain ritarikunnan hallussa ja sen jälkeen osa brittiläistä imperiumia. Malta itsenäistyi vuonna 1964.

Maltan hallitusta johtaa sen puolueen johtaja, jolla on valtaosa yksikamarisen edustajainhuoneen (Kamra tar-Rappreżentanti) paikoista.

Maltan kieli kuuluu seemiläiseen kieliperheeseen ja on sukua arabialle. Englanti on toinen virallinen kieli, ja monet maltalaiset puhuvat lisäksi italiaa.

Matkailu on merkittävä elinkeino mutta myös palveluala on kasvamassa.

Perinneruokia ovat muun muassa keitot (minestrone-keitto ja kalakeitto), pasta ja leivonnaiset. Erilaisten täytteiden käyttäminen on myös tyypillistä. Kansallisruoka on stuffat tal-fenek (jänispata).

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Malta

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.