МалтаМалта

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Валета

Обща площ: 316 км²

Население: 0,4 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2008 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Малта

Малта представлява група от седем острова в Средиземно море. Само трите най-големи острова са населени – Малта, Гозо и Комино. Релефът е нисък и скалист със стръмни клифове.

Разположена в сърцето на Средиземноморието, на територията на Малта се срещат различни цивилизации, чиято история датира отпреди хиляди години. Първите заселници датират от около 5200 г. пр.н.е., а друга важна праисторическа цивилизация е съществувала на островите преди пристигането на финикийците, които дават на основния остров името Малат (в превод „сигурно пристанище“). По-късно векове наред островите били седалище на Ордена на рицарите хоспиталиери на св. Йоан, а след това част от Британската империя. През 1964 г Малта става независима държава.

Малтийското правителство се оглавява от лидера на партията с мнозинство в Камарата на представителите, на малтийски — Kamra tar-Rappre żentanti .

Националният език е малтийски. Той е част от семитското езиково семейство, включващо арабски. Английският също е признат за официален език, а освен това много малтийци говорят и италиански.

Туризмът е важен икономически отрасъл, но секторът на услугите в Малта също се разраства бързо.

Традиционни ястия в Малта са супите (минестроне, рибена супа), пастата и сладкарските изделия. Пълнените ястия също са типични за малтийската кухня. Stuffat Tal-Fenek (задушен заек) е едно от националните ястия.

Полезни връзки

Малта

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?