LuxemburgLuxemburg

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Luxemburg

Yta: 2 586 km²

Folkmängd: 500 000

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1985

Luxemburg

Storhertigdömet Luxemburg är ett litet land som omges av Belgien, Frankrike och Tyskland, och dess historia är oupplösligt förenad med de stora grannländernas. Luxemburg utgörs till stor del av berg och skog.

Luxemburg har varit kontrollerat av många länder och kungahus under sin långa historia, men det har varit en separat, om än inte alltid självständig, politisk enhet sedan 900-talet. Idag är Luxemburg ett storhertigdöme med ett enkammarparlament.

Det nationella språket, lëtzebuergesch, är släkt med tyska. Tyska är också det första främmande språket för de flesta luxemburgare och det används i medierna. Franska är det administrativa språket.

Luxemburgs ekonomiska struktur är i hög grad uppbyggd kring bankväsendet, försäkringsindustrin och stålindustrin. Jordbruket och vinproduktionen spelar också en viktig roll.

Många av Luxemburgs kulinariska specialiteter är typiska för skogsområden, t.ex. inkokt hare och ardennerskinka. Andra populära rätter tillagas med gädda och öring från floderna.

Moseldalen hör till både Luxemburg och Tyskland, och de lokala vita vinerna är välkända och uppskattade. Liksom flera andra nordeuropeiska länder är Luxemburg också känt för sitt öl.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Luxemburg

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?