LuxemburgLuxemburg

Anul aderării la UE: membru fondator (1952)

Capitala: Luxemburg

Suprafaţa totală: 2 586 km²

Populaţia: 0,5 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985

Luxemburg

Marele Ducat al Luxemburgului este o ţară de mici dimensiuni, înconjurată de Belgia, Franţa şi Germania. Destinul său a fost legat, în mod inevitabil, de cel al vecinilor săi.  Teritoriul ţării este în mare parte deluros şi împădurit.

Luxemburgul s-a aflat, de-a lungul vremurilor, sub stăpânirea multor state şi familii conducătoare, dar a constituit o unitate politică separată, chiar dacă nu întotdeauna autonomă, începând cu secolul al X-lea. În prezent este un mare ducat ereditar, cu un sistem parlamentar unicameral.

Limba naţională, luxemburgheza, este înrudită cu germana. De altfel, germana este prima limbă străină învăţată de luxemburghezi, fiind folosită şi în mass-media. Limba administrativă este franceza.

Structura economică a Luxemburgului se bazează în principal pe sistemul bancar şi de asigurări, precum şi pe industria metalurgică, urmate de agricultură şi industria vinului.

Cele mai multe dintre specialităţile culinare luxemburgheze sunt, cum era de aşteptat, tipice pentru o ţară  împădurită. Printre acestea se numără iepurele sălbatic înăbuşit şi şunca de Ardeni. Nu mai puţin populare sunt mâncărurile din păstrăv şi ştiucă, cu peşti proaspăt pescuiţi din râuri.

Valea râului Moselle traversează atât teritoriul german, cât şi pe cel luxemburghez, iar vinurile din această zonă sunt binecunoscute şi apreciate. Ca şi alte ţări situate în nordul Europei, Luxemburgul produce mărci renumite de bere.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Luxemburg

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: