LuxemburgLuxemburg

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Luxemburg

Oppervlakte: 2.586 km²

Bevolking: 0,5 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1985

Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg is een klein land, omringd door België, Frankrijk en Duitsland. Zijn geschiedenis is nauw verweven met die van zijn grotere buren. Het land bestaat grotendeels uit golvende heuvels en bossen.

Luxemburg is in zijn lange geschiedenis bestuurd door vele staten en dynastieën, maar het is sinds de 10e eeuw een afzonderlijke, zij het niet altijd autonome, politieke eenheid. Momenteel is Luxemburg een groothertogdom met erfopvolging en een parlementair systeem met één kamer.

De nationale taal Luxemburgs (Lëtzebuergesch) is verwant met het Duits. Het Duits is de eerste vreemde taal voor de meeste Luxemburgers en wordt gebruikt in de media. Frans is de administratieve taal.

De Luxemburgse economie berust vooral op het bank- en verzekeringswezen en de staalindustrie. Ook landbouw en wijnproductie zijn belangrijk.

Vele Luxemburgse specialiteiten zijn typisch voor bosgebieden: gestoofde haas en Ardense ham. Ook verse zoetwatervis uit de eigen rivieren, zoals forel en snoek, wordt veel gegeten.

Het Moezeldal met zijn bekende en veelgedronken witte wijnen is verdeeld over Luxemburg en Duitsland. Net als andere Noord-Europese landen, is ook Luxemburg bekend om zijn bieren.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Luxemburg

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?