LuxemburgLuxemburg

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Luxembourg

Terület: 2 586 km²

Népesség: 0,5 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1985 óta

Luxemburg

A Luxemburgi Nagyhercegség Belgium, Franciaország és Németország által határolt kis ország, melynek sorsa az idők során elválaszthatatlanul összefonódott nagyobb szomszédai történelmével. Az ország területét jórészt lankás dombok és erdők borítják.

Bár messzi múltba visszanyúló történelme folyamán Luxemburg jó néhány állam és uralkodóház ellenőrzése alatt állt, politikailag a 10. század óta elkülönült – ha nem is mindig autonóm – politikai egységet alkot. Ma Luxemburg egykamarás parlamenttel rendelkező, örökletes nagyhercegség.

A nemzeti nyelv a luxemburgi, amely a német rokona. Csaknem minden luxemburgi beszél németül, és a németet a helyi médiában is gyakran használják. Az államigazgatásban a francia nyelv használatos.

A luxemburgi gazdaság legfontosabb pillére a banki és biztosítási ágazat, illetve az acélipar. Jelentős szerepe van a mezőgazdaságnak és a bortermelésnek is.

A luxemburgi konyha specialitásai az erdős vidékekre jellemző ételek közül kerülnek ki. Ilyen a nyúlragu vagy az ardenni sonka. Kedvelt fogásoknak számítanak a helyi folyók halaiból, a pisztrángból és a csukából készített ételek is.

A Luxemburg és Németország határán kanyargó Mosel folyó völgyében termő szőlőből készült fehérboroknak messze földön jól cseng a nevük. Más észak-európai országokhoz hasonlóan Luxemburg is több népszerű sörfajtát állít elő.

Hasznos linkek

Luxemburg

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?