LuksemburgLuksemburg

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Luxembourg

Ukupna površina: 2 586 km²

Stanovništvo: 0,5 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1985.

Luksemburg

Veliko vojvodstvo Luksemburga je mala država u okruženju Belgije, Francuske i Njemačke čiji je povijesni razvoj usko povezan s njegovim većim susjedima. U njegovom reljefu prevladavaju brežuljci i šume.

Luksemburg je bio pod upravom brojnih država i vladajućih dinastija tijekom svoje duge povijesti, ali je od 10. stoljeća postao posebna, ako ne i uvijek samostalna, politička jedinica. Danas je Luksemburg nasljedno Veliko Vojvodstvo s jednodomnim parlamentarnim ustrojem.

Luksemburški, službeni jezik, srodan je njemačkom jeziku. Njemački se, kao prvi strani jezik većine Luksemburžana, koristi u sredstvima javnog priopćavanja. Francuski se koristi u administraciji i upravi.

Gospodarska struktura Luksemburga temelji se uglavnom na bankarstvu, osiguranjima i industriji proizvodnje čelika. Također su vrlo važni poljoprivreda i proizvodnja vina.

Mnogi od karakterističnih luksemburških specijaliteta su jela koja se inače susreću u zemljama poznatim po šumama. Neka od jela su zečji gulaš i šunka Ardennes. Na jelovnicima se često nađu svježa riječna pastrva i štuka.

Luksemburg dijeli dolinu Mosela s Njemačkom, bijela vina porijeklom iz te doline vrlo su poznata i tražena. Poput drugih sjevernoeuropskih država, i Luksemburg proizvodi poznate vrste piva.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Luksemburg

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?