LuxemburgLuxemburg

EU:hun liittymisvuosi: perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Luxemburg

Pinta-ala: 2 586 km²

Väkiluku: 0,5 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1985

Luxemburg

Luxemburgin suurherttuakunta on Belgian, Ranskan ja Saksan välissä sijaitseva pieni maa, jonka historia liittyy erottamattomasti näiden suurempien rajanaapurien historiaan. Maastoltaan Luxemburg on kumpuilevaa ja metsäistä.

Luxemburgin historia on pitkä ja sitä ovat hallinneet monet valtiot ja hallitsijasuvut. Se on ollut erillinen vaikkakaan ei aina autonominen poliittinen yksikkö 900-luvulta alkaen. Nykyisin Luxemburg on perinnöllinen suurherttuakunta, jossa on yksikamarinen parlamentaarinen järjestelmä.

Kansallinen kieli on saksalle sukua oleva luxemburgin kieli. Useimpien luxemburgilaisten ensimmäinen vieras kieli on saksa, jota myös tiedotusvälineissä käytetään. Hallinnon kielenä on ranska.

Luxemburgin talouselämä perustuu ennen muuta pankki- ja vakuutusalaan sekä terästeollisuuteen. Myös maanviljely ja viinintuotanto ovat tärkeitä.

Luxemburg on metsäinen maa, mikä on vaikuttanut myös moniin sen perinneruokiin, joita ovat muun muassa jänishöystö ja Ardennien kinkku. Joista pyydystetyt hauet ja taimenet ovat myös tavallisia ruoka-aineita.

Saksan puoleinen raja kulkee Moselin laaksossa ja paikalliset valkoviinit ovat tunnettuja ja suosittuja. Monien muiden pohjois- ja keskieurooppalaisten maiden tavoin myös Luxemburgissa valmistetaan monia suosittuja olutmerkkejä.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Luxemburg

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.