ЛюксембургЛюксембург

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Люксембург

Обща площ: 2 586 км²

Население: 0,5 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985

Люксембург

Великото Херцогство Люксембург е малка държава заобиколена от Белгия, Франция и Германия, чиято история е неразделно свързана с тази на нейните по-големи съседи. Територията на страната е покрита основно от хълмисти възвишения и гори.

В течение на своята многовековна история Люксембург е бил под владение на много държави и управляващи династии, но от X век насам страната е отделна, било то и не винаги автономна, политическа единица. Днес Люксембург е наследствено Велико Херцогство с еднокамaрна парламентарна система.

Люксембургският, националният език, е близък до немски. Немският език е първи чужд език за повечето люксембургчани и се използва в медиите. Френският е административен език.

Икономическата структура на Люксембург се определя главно от банковия, застрахователния и стоманодобивния сектор. Селското стопанство и винопроизводството също са от голямо значение.

Както може да се очаква, много от люксембургските специалитети са типични за гористите местности. Те включват задушен заек и арденска шунка. Прясната пъстърва и щука от реките също присъстват често в менюто.

В Люксембург се намира част от долината на реката Мозел, където се произвеждат широко известни местни бели вина. Също като други северноевропейски държави, Люксембург е производител на някои популярни марки бира.

Полезни връзки

Люксембург

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?