LitauenLitauen

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Vilnius

Yta: 65 000 km²

Folkmängd: 3,3 miljoner

Valuta: litas (Lt)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Litauen

Litauen är den sydligaste av de tre baltiska staterna – och den största och folkrikaste. Litauen var den första ockuperade sovjetrepubliken som bröt sig loss från Sovjetunionen och återupprättade sin suveränitet genom själständighetsdeklarationen den 11 mars 1990.

Det litauiska landskapet är platt, med undantag för låga kullar i väster och på det östra höglandet. Den högsta punkten är Aukštasis, 294 m.ö.h. Litauen har 758 floder, mer än 2 800 sjöar och en nästan tio mil lång kuststräcka mot Östersjön som huvudsakligen används för rekreation och naturvård. Drygt 30 % av landets yta täcks av skog.

Omkring 84 % av befolkningen utgörs av etniska litauer. De två största minoriteterna utgörs av polacker, med drygt 6 % av befolkningen, och ryssar, med drygt 5 %. Det litauiska språket tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen.

Huvudstaden Vilnius är en pittoresk stad vid floderna Neris och Vilnias stränder. Arkitekturen i den gamla delen av staden är en av de vackraste i Östeuropa. Vilnius universitet grundades 1579 och är byggt i renässansstil, med många små innergårdar som skapar en liten stad i staden.

Den litauiske presidenten väljs genom direktval vart femte år och har framförallt ansvar för utrikes- och säkerhetspolitiken. Det litauiska parlamentet, seimas, har en kammare med 141 ledamöter.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Litauen

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?