LitvaLitva

Članstvo v EU: 2004

Glavno mesto: Vilna

Celotna površina: 65 000 km²

Prebivalstvo: 3,3 milijona

Denarna enota: litas (Lt)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 2007

Litva

Litva je najjužnejša od treh baltskih držav, hkrati pa je tudi največja in ima največ prebivalcev. Bila je prva od okupiranih sovjetskih republik, ki se je osvobodila od Sovjetske zveze in razglasila svojo neodvisnost 11. marca 1990.

V deželi prevladuje nižavje, le na vzhodu in zahodu se dviga nizko gričevje. Najvišji vrh je Aukštasis z 294 m. Litva ima 758 rek, več kot 2 800 jezer in 99 km obale na Baltskem morju – njene vode pa so večinoma namenjene prostočasnim dejavnostim in ohranjanju okolja. Gozdovi pokrivajo malo več kot 30 % države.

Približno 84 % prebivalcev je etničnih Litovcev. Največji manjšini sta poljska, z malo več kot 6 % prebivalstva, in ruska, z malo več kot 5 % prebivalstva. Litovski jezik spada v družino indoevropskih jezikov.

Prestolnica Vilna je slikovito mesto na rekah Neris in Vilnia. Staro mestno jedro je eno najbolj zanimivih v Vzhodni Evropi. Vilnska univerza je bila ustanovljena leta 1579 in je renesančni sklop zgradb z neštetimi notranjimi dvorišči, nekakšno mesto v mestu.

Litovski predsednik je izvoljen neposredno za petletni mandat, njegove naloge pa zadevajo predvsem zunanjo in varnostno politiko. V enodomnem litovskem parlamentu (seimas) sedi 141 poslancev.

Najbolj znana litovska jed je zagotovo hladna juha iz rdeče pese. Na jedilniku je pogosto tudi krompir, iz katerega pripravljajo krompirjeve palačinke in cepelinai – krompirjeve cmoke, polnjene z mesom, skuto ali gobami.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Litva

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?