LituaniaLituania

Anul aderării la UE: 2004

Capitala: Vilnius

Suprafaţa totală: 65 000 km²

Populaţia: 3,3 milioane

Moneda: litas lituanian (Lt)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 2007

Lituania

Lituania este statul baltic cel mai sudic; în acelaşi timp, are suprafaţa cea mai mare şi populaţia cea mai numeroasă. Lituania a fost prima republică ocupată de sovietici care şi-a câştigat independenţa faţă de URSS, prin declaraţia de la 11 martie 1990.

Relieful său este în mare parte plat, cu doar câteva dealuri joase în vestul şi estul ţării. Cel mai înalt punct este Aukštasis, cu o altitudine de 294 de metri. Lituania are 758 de râuri, peste 2800 de lacuri şi 99 km de coastă la Marea Baltică, spaţiu dedicat în mare parte activităţilor recreative şi de conservare a naturii. Pădurile acoperă puţin peste 30% din suprafaţa ţării.

Circa 84% din cetăţeni au origine lituaniană, iar cele două minorităţi importante sunt cea poloneză (6%) şi cea rusă (5%). Limba lituaniană aparţine familiei indo-europene.

Capitala Vilnius este un oraş pitoresc, situat pe malurile râurilor Neris şi Vilnia. Arhitectura oraşului vechi este printre cele mai frumoase din estul Europei. Universitatea din Vilnius, fondată în 1579, este un complex în stil renascentist, cu numeroase curţi interioare, formând aproape un oraş în interiorul altui oraş.

Preşedintele lituanian este ales prin vot direct pentru o perioadă de cinci ani, atribuţiile sale ţinând în special de domeniul politicii externe şi de securitate. Parlamentul unicameral, Seimas, are 141 de membri.

Cel mai cunoscut produs culinar al Lituaniei este probabil supa rece de sfeclă. Alte specialităţi tradiţionale sunt cele preparate pe bază de cartofi – de exemplu, clătitele din cartofi sau Cepelinai (găluşte umplute cu carne, brânză de vaci sau ciuperci).

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Lituania

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: