You are here:

Lituania

Lituania

Lituania este statul baltic cel mai sudic, cu cea mai mare suprafață și populație. Relieful este predominant de câmpie, cu câteva dealuri în vestul și estul țării. Suprafața împădurită este de puțin peste 30 % din teritoriul țării. 

În 2012, cele mai importante sectoare ale economiei Lituaniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (32,9 %); industria (25,1 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (13,7 %).

Principalii parteneri de export ai Lituaniei sunt Rusia, Letonia și Germania, iar cei de import sunt Rusia, Germania și Polonia.

Capitala: Vilnius

Suprafața: 65 300 km2

Populația: 3 003 641 (2012)

Populația ca procent din totalul populației UE: 0,6 % (2012)

PIB: 32,940 miliarde EUR (2012)

Limba oficială în UE: lituaniană

Sistem politic: republică parlamentară

Stat membru UE de la: 1 mai 2004

Locuri în Parlamentul European: 11

Moneda: face parte din zona euro din 2015 (€)

Posibilitatea de a călători fără pașaport: da - stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

Președinția Consiliului: Lituania a deținut președinția rotativă în 2013. 

Lituania și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 11 membri din Lituania. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Lituania lietuvių kalba 

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului lituanian participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Lituaniei în perioada:

iulie - decembrie 2013

Detalii despre președinția actuală a Consiliului UE DeustschEnglishfrançaislatviešu valoda.

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Lituania este Vytenis Andriukaitis English. El are ca portofoliu sănătatea și siguranța alimentară.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Lituania lietuvių kalba

Comitetul Economic și Social European

Lituania are 9 reprezentanți English în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul Regiunilor

Lituania are 9 reprezentanți English în Comitetul Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Lituania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Lituaniei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Lituania și UE (2012):

  • Cheltuielile UE în Lituania: 1,833 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE ca procent din VNB-ul Lituaniei: 5,84 %
  • Contribuția Lituaniei la bugetul UE: 293,5 milioane EUR
  • Contribuția Lituaniei la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,94 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

  • Bugetul UE în Lituania English
  • Banii și UE
  • Cheltuielile și veniturile UE DeutschEnglishfrançais

Proiecte finanțate de UE în Lituania

Sumele cu care contribuie Lituania la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Lituania.

Informații practice