LitouwenLitouwen

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Vilnius

Oppervlakte: 65.000 km²

Bevolking: 3,3 miljoen

Munteenheid: litas (Lt)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Litouwen

Litouwen is het zuidelijkste, grootste en dichtst bevolkte land van de drie Baltische staten. Het was de eerste republiek die zich afscheidde van de Sovjet-Unie. Door de onafhankelijkheidsverklaring van 11 maart 1990 werd Litouwen opnieuw een zelfstandige staat.

Het Litouwse landschap is vlak, op lage heuvels in het westen en het oosten na. Het hoogste punt is de Aukštasis op 294 meter. Litouwen heeft 758 rivieren, meer dan 2800 meren en 99 km kust aan de Oostzee waar recreatie en natuurbescherming de boventoon voeren. Het land is voor ruim 30% bebost.

De bevolking bestaat voor circa 84% uit etnische Litouwers. De twee grootste minderheden zijn de Polen (ruim 6% van de bevolking) en de Russen (ruim 5%). De Litouwse taal behoort tot de familie van de Indo-Europese talen.

De hoofdstad Vilnius is een schilderachtige stad aan de oevers van de Neris en de Vilnia. De architectuur in het oude deel van de stad behoort tot de mooiste van Oost-Europa. De universiteit van Vilnius, opgericht in 1579, bestaat uit een uitgebreid gebouwencomplex in Renaissancestijl met talloze binnenplaatsen, dat een stad binnen de stad vormt.

De Litouwse president wordt rechtstreeks verkozen voor een periode van vijf jaar en is voornamelijk actief op het gebied van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Het parlement, de Seimas, bestaat uit één kamer en heeft 141 leden.

Het bekendste Litouwse gerecht is koude bietensoep. Ook aardappelgerechten staan vaak op het menu, waarvan aardappelpannenkoeken en Cepelinai – aardappelknoedels, gevuld met vlees, kwark of paddestoelen – de meest geliefde zijn.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Litouwen

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?