LitvaLitva

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Vilnius

Ukupna površina: 65 000 km²

Stanovništvo: 3,3 milijuna

Valuta: litas (Lt)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Litva

Litva, najsjevernija od tri baltičke države, najveća je po površini i najbrojnija po stanovništvu. Ona je bila prva zemlja u sastavu Sovjetskog Saveza koja je vratila svoj suverenitet proglašenjem nezavisnosti 11. ožujka 1990. i istupanjem iz ove zajednice zemalja.

Teritorij Litve pretežno je ravan s nekoliko vrlo niskih planina na zapadnom brežuljkastom dijelu i istočnom dijelu s brojnim visoravnima. Najviši vrh Aukštasis uzdiže se do 294 metra visine. Litva se može pohvaliti s 758 rijeka, više od 2800 jezera i 99 km obale na Baltičkom moru koji uglavnom služe kao rekreacijske zone u kojima se pazi na zaštitu prirode. Nešto više od 30% teritorija prekriveno je šumama.

84% stanovništva su Litvanci po narodnosti. Dvije najveće manjine čine Poljaci s nešto više od 6% udjela u ukupnom stanovništvu i Rusi s oko 5%. Latvijski jezik spada u skupinu indoeuropskih jezika.

Smješten na obalama rijeka Neris i Vilnia, glavni je grad Vilnius slikoviti gradić čija je arhitektura starog dijela grada jedan od najljepših primjeraka arhitekture u Istočnoj Europi. Zgrada Sveučilišta u Vilniusu, osnovanog 1579. godine, izgrađena je u renesansnom stilu s brojnim unutrašnjim dvorištima i predstavlja strukturu grada unutar grada.

Predsjednik Litve, koji se izabire na mandat u trajanju od pet godina, aktivno sudjeluje u vanjskim poslovima i provedbi sigurnosne politike. Jednodomni litvanski parlament Seimas broji 141 zastupnika.

Najpoznatiji izvozni proizvod Litve zasigurno je hladna juha od repe. Od krumpira, koji je također redovito prisutan na jelovniku, prave se palačinke i Cepelinai – knedlice od krumpira punjene mesom, svježim sirom ili gljivama.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Litva

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?