LiettuaLiettua

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Vilna

Pinta-ala: 65 000 km²

Väkiluku: 3,3 miljoonaa

Valuutta: Liettuan liti (Lt)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Liettua

Liettua on Baltian maista eteläisin ja sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan suurin. Liettua oli ensimmäinen neuvostotasavalta, joka irrottautui Neuvostoliitosta ja palautti itsenäisyytensä 11.3.1990 annetulla itsenäisyysjulistuksella.

Pinnanmuodoltaan Liettua on enimmäkseen laakea ja maan länsi- ja itäosien ylängöllä on muutamia matalia kukkuloita. Liettuan korkein kohta on 294 metriä korkea Aukštasis. Liettuassa on 758 jokea, yli 2 800 järveä ja 99 kilometriä Itämeren rantaa. Nämä alueet ovat pääasiassa virkistys- ja luonnonsuojelualueita. Maa-alasta vain vähän yli 30 % on metsää.

Väestöstä 84 % on liettualaisia. Suurimmat vähemmistöryhmät ovat puolalaiset (noin 6 % väestöstä) ja venäläiset (noin 5 %). Liettuan kieli kuuluu indoeurooppalaisiin kieliin.

Maalauksellinen pääkaupunki Vilna sijaitsee Neris- ja Vinia-jokien rannalla. Vilnan vanhaa kaupunkia pidetään arkkitehtonisesti Itä-Euroopan hienoimpiin kuuluvana. Vilnan vuonna 1579 perustettu yliopisto on renessanssityylinen rakennuskompleksi, joka lukemattomine sisäpihoineen on kuin kaupunki kaupungissa.

Liettuan presidentti valitaan suorilla vaaleilla viideksi vuodeksi, ja hän toimii lähinnä ulko- ja turvallisuuspolitiikan aloilla. Liettuan yksikamarisessa parlamentissa (Seimas) on 141 jäsentä.

Liettualaisen keittiön tunnetuin ruokalaji lienee kylmä punajuurikeitto. Myös perunaruuat ovat yleisiä ja niistä suosituimpia ovat perunaletut sekä cepelinai – lihalla, rahkalla tai sienillä täytetyt perunapyörykät.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Liettua

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.