ЛитваЛитва

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Вилнюс

Обща площ: 65 000 км²

Население: 3,3 милиона

Валута: литас (Lt)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Литва

Литва е най-южната от трите балтийски държави, а също и най-голямата и най-населената от тях. Литва е първата от окупираните съветски републики, която обявява своята независимост от Съветския съюз и възвръща своя суверенитет посредством декларацията за независимост от 11 март 1990 г.

Литовският релеф е предимно равнинен с няколко не много високи възвишения в западните и източните части. Високият 294 м Аукштасис е най-високата точка в страната. На територията на Литва има 758 реки, повече от 2 800 езера и 99 км балтийско крайбрежие, които са предназначени предимно за отдих и са защитени природни обекти. Малко повече от 30 % от територията на страната е покрита с гори.

Около 84 % от населението са етнически литовци. Двете най-големи малцинствени групи са поляците, наброяващи малко повече от 6 % от населението и руснаците — малко повече от 5 %. Литовският език принадлежи към семейството на индоевропейските езици.

Столицата Вилнюс е живописен град, разположен на бреговете на реките Нерис и Вилня, а архитектурата в старата част е една от най-изящните в източна Европа. Вилнюският университет, основан през 1579 г, представлява комплекс в ренесансов стил с безброй вътрешни дворове, който образува град в града.

Президентът на Литва се избира пряко за мандат от пет години и действа главно в областта на външните отношения и на сигурността. Еднокамарният литовски парламент, Seimas, е съставен от 141 членове.

Вероятно най-популярният кулинарен специалитет на Литва е студената супа от цвекло. Картофите също често присъстват в менюто, като традиционни ястия са картофени палачинки и Cepelinai — картофени кнедли, пълнени с месо, извара или гъби.

Полезни връзки

Литва

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?