LettországLettország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Riga

Terület: 65 000 km²

Népesség: 2,3 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 2014 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Lettország

Lettország 1991-ben nyerte vissza függetlenségét a Szovjetuniótól. A Balti-tenger partján elterülő, alacsony fekvésű ország vadvilága igen gazdag. Az ország kiterjedt erdőségei látják el fával a lett építő- és papíripart. A gazdasági ágazatok által gyártott termékek közül a legjelentősebbek a fogyasztási cikkek, a textilipari termékek és a szerszámgépek. Lettország az európai turisták kedvelt úti célja.

A népesség 59%-a lett, 29%-a pedig orosz nemzetiségű. Több mint egyharmaduk a fővárosban, Rigában él. Az 1201-ben alapított Riga a Baltikum legnagyobb városa: lakossága 730 000 főt számlál. A 43 méteres rigai Szabadság-szobor egyike a legmagasabb köztéri alkotásoknak Európában.

Lettország egykamarás parlamentje a Saeima . A száztagú országgyűlés képviselőit a lett választópolgárok négyévente választják meg közvetlen szavazás útján. A parlament választja meg az elnököt, akinek mandátuma ugyancsak négy évre szól.

A leghíresebb lett művészek közé tartozik az expresszionista festő, Mark Rothko, és a kortárs zeneszerző, Pēteris Vasks.

A lett konyhaművészet különlegességei közül a spe ķa pīrādziņi (kifli formájú sült tészta sonkás töltelékkel) és a frissítő, hideg tejfölös leves említhető.

Hasznos linkek

Lettország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?