LatvijaLatvija

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Riga

Ukupna površina: 65 000 km²

Stanovništvo: 2,3 milijuna

Valuta: članica europodručja od 2014. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Latvija

Latvija se odcijepila od Sovjetskog Saveza i postala nezavisna 1991. godine. Smještena na obalama Baltičkog mora, Latvija je niska zemlja s velikim šumskim bogatstvom koje se iskorištava za dobivanje drva kao konstrukcijskog materijala i sirovine za industriju proizvodnje papira. Bogat biljni i životinjski svijet krije se u njezinim prirodnim prostranstvima. Latvija ima razvijenu proizvodnju robe široke potrošnje, tekstila i alatnih strojeva. Zemlja privlači turiste iz svih dijelova Europe.

Prema narodnosti, 59% stanovništva Latvije su Latvijci i 29% Rusi, a trećina ukupnog stanovništva živi u glavnom gradu Rigi. Osnovana 1201., Riga kao najveći grad u trima baltičkim državama broji 730 000 stanovnika. U njemu se nalazi kip posvećen slobodi, koji je najveći spomenik u Europi visok 43 metra.

U latvijskom jednodomnom parlamentu, Saeima sjedi 100 zastupnika koji se biraju neposredno, javnim glasovanjem svake četiri godine. Svake četiri godine parlament bira predsjednika.

Među najpoznatijim Litvancima ističu se slikar ekspresionizma Mark Rothko i suvremeni skladatelj Peteris Vasks.

Karakteristični specijaliteti latvijske kuhinje su speķa pīrādziņi (pita sa slaninom) i osvježavajuća, hladna juha od kiselog vrhnja.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Latvija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?