ЛатвияЛатвия

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Рига

Обща площ: 65 000 км²

Население: 2,3 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2014 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Латвия

Латвия възвърна своята независимост от Съветския съюз през 1991 г. Разположена на брега на Балтийско море, Латвия е страна с малка надморска височина и обширни гори, които снабдяват строителната и хартиената индустрия с дървен материал. Страната се характеризира с богата дива природа. Латвия произвежда също така множество потребителски стоки, текстилни изделия и обработващи машини. Страната привлича туристи от цяла Европа.

По отношение на етническия произход 59 % от населението е от латвийски, а 29 % от руски произход, като повече от една трета от гражданите живеят в Рига. Основан през 1201 г., Рига е най-големият град в трите балтийски държави с население от 730 000 души. Неговата Статуя на Свободата е един от най-високите паметници в Европа, извисяваща се на 43 метра.

Еднокамарният латвийски парламент, Saeima , с 100 депутатски места, се избира с пряко гласуване на всеки четири години. Президентът се избира от парламента също на всеки четири години.

Сред най-известните латвийци са художникът експресионист Марк Ротко и съвременният композитор Петерис Васкс.

Характерни специалитети на латвийската кухня са spe ķa pīrādziņi (пай с бекон) и освежаваща, студена супа от квасена сметана.

Полезни връзки

Латвия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?