ItalienItalien

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Rom

Yta: 301 263 km²

Folkmängd: 60 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1990

Italien

Italien är mestadels bergigt, utom Poslätten i norr, och breder ut sig från Alperna till centrala Medelhavet. Till landet hör öarna Sicilien, Sardinien, Elba och omkring 70 mindre öar. Det finns två små, oberoende stater på den italienska halvön: Vatikanstaten i Rom och republiken San Marino.

Italien har ett parlament med två kamrar: senaten (Senato della Repubblica) är överhus och deputeradeförsamlingen (Camera dei Deputati) är underhus. Val hålls vart femte år.

Landets viktigaste ekonomiska sektorer är turism, modeindustri, teknik, kemikalier, motorfordon och livsmedel. Italiens norra delar hör till de rikaste i Europa per person.

Den italienska halvön var centrum för ett vidsträckt romerskt imperium som lämnade ett enormt arkeologiskt, kulturellt och litterärt arv, och där föddes medeltidens humanism och renässansen. Detta bidrog också till utvecklingen av den europeiska filosofin, politiken och konsten via personer som Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci och Galileo.

Listan över kända italienska konstnärer är lång med bland andra Giotto, Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto och Caravaggio. Från Italien kommer också operakompositörer som Verdi och Puccini och filmskaparen Federico Fellini.

Det italienska köket är ett av de mest raffinerade och varierade i Europa, alltifrån de starka smakerna i Neapel och Kalabrien till pestorätterna från Ligurien och ost- och risottorätterna från de italienska Alperna.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Italien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?