ItaliëItalië

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Rome

Oppervlakte: 301.263 km²

Bevolking: 60 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1990

Italië

Het grootste deel van Italië is bergachtig, met uitzondering van de Povlakte. Het Italiaanse grondgebied reikt van de Alpen tot het midden van de Middellandse Zee. Ook Sicilië, Sardinië, Elba en ongeveer 70 kleinere eilanden behoren tot het Italiaanse grondgebied. Op het Italiaanse schiereiland liggen twee kleine, onafhankelijke staten: Vaticaanstad in Rome en de republiek San Marino.

Het parlement bestaat uit twee kamers: de Senaat (Senato della Repubblica) en het Huis van afgevaardigden (Camera dei Deputati). Elke vijf jaar worden er verkiezingen gehouden.

De belangrijkste economische sectoren zijn toerisme, mode, technologie, chemie, motorvoertuigen en voeding. De noordelijke regio’s behoren tot de rijkste gebieden van Europa.

Het enorme Romeinse Rijk heeft een omvangrijke archeologische, culturele en literaire nalatenschap opgeleverd. Later vormde het Italiaanse schiereiland de bakermat van het middeleeuwse humanisme en de renaissance. Dit droeg bij tot de vorming van de Europese politicologie, filosofie en kunst, dankzij historische figuren als Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci en Galilei.

De lijst van beroemde Italiaanse kunstenaars is lang, met o.a. Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoretto en Caravaggio. Italië heeft ook beroemde operacomponisten voortgebracht, zoals Verdi en Puccini, en filmmakers als Frederico Fellini.

De Italiaanse keuken is een van de meest verfijnde en gevarieerde van Europa, met de pikante smaken uit Napels en Calabria, pestogerechten uit Ligurië, en de kaas- en risottogerechten uit de Italiaanse Alpen.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Italië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?