OlaszországOlaszország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Róma

Terület: 301 263 km²

Népesség: 60 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1990 óta

Olaszország

Az Alpoktól a Földközi-tenger közepéig nyúló „olasz csizma” legnagyobb részét hegyvonulatok hálózzák be. Ez alól egyedül az északon található Pó-síkság képez kivételt. Az ország területéhez tartozik Szicília, Szardínia és Elba szigete, valamint 70 további kisebb sziget. Az olasz csizma területén két kis független állam is található: Vatikánváros és San Marino Köztársaság.

Olaszország kétkamarás parlamenttel rendelkezik. Ennek felsőháza a szenátus (Senato della Repubblica), alsóháza pedig a képviselőház (Camera dei Deputati). Olaszországban ötévente kerül sor országgyűlési választásokra.

Az ország vezető gazdasági ágazatai közé tartozik az idegenforgalom, a divatipar, a gépgyártás, a vegyipar, a járműgyártás és az élelmiszeripar. Északi régiói az egy főre eső jövedelem tekintetében Európa leggazdagabb területei közé tartoznak.

A hatalmas kiterjedésű Római Birodalom központjaként e terület egyedülálló régészeti, kulturális és irodalmi örökséggel büszkélkedhet. Az Appennini-félsziget volt a bölcsője a középkori humanizmusnak és a reneszánsznak is. Ezáltal a politikabölcseleti, a filozófiai és a művészeti alkotások olyan kiemelkedő művészek, tudósok és gondolkodók műveivel gyarapodtak, mint Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci és Galileo Galilei.

Hosszú a híres olasz művészek sora – közéjük tartozik többek között Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoretto és Caravaggio. Az ország nagy szülöttei között említhető továbbá az operaszerző Verdi és Puccini, valamint a filmrendező Federico Fellini.

Az olasz konyha az egyik legkifinomultabb és legváltozatosabb Európában: az olasz ételek változatos palettáját a nápolyi és calabriai konyha pikáns ízei, Liguria fűszermártásos (pesto) ételkülönlegességei és az olasz Alpok rizottói és sajtételei színesítik.

Hasznos linkek

Olaszország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?